torsdag 31 oktober 2013

Vilken soppa!


Jag kan lova att denna soppa har en helt annan färg än vad min mobil vill visa. Den har en ljuvligt grön färg och är en avocadosoppa som kan ätas antingen kall och varm. Jag tycker nämligen att höst och soppa hör ihop på något vis, framförallt dessa gråa, regniga dagar.

Vad kan man göra mer en dag som denna? Pyssla, läsa, blogga är några bra sysselsättningar. Just nu (alltså före och efter jag skriver här)bläddrar jag igenom en underbar bok jag fått av makens faster Irene.



Den kom ut 1978 och innehåller allt från småländsk julslakt till julklappstips. Se bara:



  • Man kan ge bort ett kassettband med barnens sånger inspelad till far- och morföräldrar. Eller också kan mor- och farföräldrar ge bort inspelade barndomsminnen till de yngre släktingarna.
  • För den som äter många mediciner kan en doseringslåda från apoteket kanske vara något?
  • Och den som tycker om att sy vill säkert ha material till en duk. Eller varför inte skicka början till ett lapptäcke?
  • En vän som ska ut i världen kan behöva en adressbok.
Ja, för oss som vill vara ute i god tid med julklapparna kanske det här kan vara några bra tips? Inspelningen får väl ske via datorn till ett usb... för kassettbandspelare är väl en närapå utdöd apparat. Adressbok lika så.

Skämt åsido, man får ta boken för vad det är. En något omodern, charmig bok med en del tips som håller ännu idag. Som till exempel korvstoppningen skiljer sig nog inte så mycket från idag - förutom att man säkert använder en elektrisk apparat istället för att veva för hand.



Det som jag blev gladast över i denna bok var nog ritningen på ett dockhus! Nu har jag ingenting att skylla på längre - snart ska ett dockhusbygge påbörjas. Tror dock jag väntar till i vår när vi är mer i torpet. Där har vi bättre utrymme och bättre verktyg. Dessutom får jag nog anlita en ritningsläsare för ritningar är nog inte min starkaste sida.



Nu ska jag bläddra vidare i min bok eller påbörja ett lapptäcke till vem som nu kan tänkas vilja ha det..

Kram, Eva


Loppis igen!



Reningsborg secondhand är en stor loppis som jag ibland besöker. De har öppet onsdagar och lördagar. Det är alltid mycket folk när de öppnar men går man dit strax innan stängning har antalet besökare minskat en hel del. Igår var vi där när de öppnade kl. 16 vilket innebar  kö bara för att få komma in.

Väl där inne gällde det att vässa armbågarna och försöka ta sig fram i vimlet. Eftersom jag inte är en älskare av folksamlingar försökte jag hitta avdelningar där det inte var fullt så mycket folk. Det blev bland böckerna.

En bok om scrapbooking för 10:-, Viktor Rydbergs Tomten för 15:-, billiga ljudböcker och ett par ex av Bland Tomtar och troll inhandlades bland annat. Böckerna såg ut som nya och en av ljudböckerna var ouppackad. 

 Förutom dessa fynd fann vi även en dokumentförstörare. Bara så sent som i tisdags pratade vi om att vi behövde en. En sortering bland mina papper innebar att "viktiga papper" inte längre var viktiga. Men dessa vill jag ju inte bara slänga i soporna - de måste tuggas först. Så nu står en tom, fungerande, hungrig dokumentförstörare och väntar på ett riktigt skrovmål.



Mitt omdöme om Reningsborgs loppis i Frölunda:

        +
  • stort sortiment
  • välorganiserat
  • lätt att få hjälp, personalen bär namnskyltar så du vet vem du ska fråga
  • cafeteria
  • både kort- och kontantbetalning
              -       
  • Långa köer in, åtminstone när de öppnar
  • Cafeterian ligger mitt i och det blir väldigt trångt när de som handlar ska passera förbi de som fikar 


Huruvida det finns toalett eller inte vet jag ej eftersom behov av en sådan inte inträffade under besöket.

Reningsborg är väl värt ett besök men kom hellre en timme innan stängningsdags än när de öppnar - om du inte gillar att stå i kö.

Ha det gott!
Kram, Eva






torsdag 24 oktober 2013

Två månader kvar!

Upptäckte att det nu är två månader kvar till julafton. Svårt att tro när det fortfarande är många plusgrader ute. I morse vaknade jag av ett bländande sken. Det var solen som väckte mig.


Jag har sovit hos yngsta dottern i natt. Just nu slår hon in julklappar och jag bloggar. Här är det bättre fart på internet än i torpet. Där ägnar jag mig åt handarbete och pyssel istället. Igår virkade jag en mobilväska som förärades dottern.


Jag har pippi på tofsar just nu, så naturligtvis dekorerades väskan med en liten tofs.

Vi har varit på besök hos grannen och hämtat krukor som hon gav bort. Passar mig ypperligt eftersom jag börjat dekorera krukor. Hos grannen träffade vi denna lilla krabat.


En shetlandskille, född i våras. Det vore något att ha i torpet.
På tal om torpet, jag avslutar mitt inlägg med ett par bilder just från torpet och en haiku jag skrev för länge sen.

Spooky sover gott

Utsikt från ett av ett av våra fönster i vardagsrummet



Höstens gula löv
har lagt sig som ett täcke
över sommaren


måndag 21 oktober 2013

Vardagslyx

Nu har vi verkligen höst här i Göteborg. I tre dagar har det regnat. I lördags tyckte jag det var dags att bada Spooky, det var ett tag sedan sist. Det blev kloklippning, schamponering och öronrengöring. Dagen därpå, i söndags, gick vi tipspromenad runt Sisjön i regn och rusk. Spooky fick finna sig i en dusch efter den rundan. Även idag regnar det och det känns lyxigt att krypa ner i ett skumbad med en kopp varm choklad och lugn musik som svagt tonar ut i rummet... Jag håller fast vid att hösten är ljuvlig. Det gäller bara att hitta de små guldkornen i vardagen och njuta av dem. 



fredag 18 oktober 2013

Möblerar om

Ni som varit inne på min sida tidigare ser nog att jag varit igång och försökt ändra form och färg i bloggen. Det är inte lätt men det är genom att försöka som jag lär mig. Jag hoppas att ni har tålamod med mig och mina ändringar. Jag är nämligen inte helt nöjd själv så fler ändringar kommer framöver.

/Eva

fredag 11 oktober 2013

Höstcollage

En härlig höstdag, väl värd att dokumentera. Jag har roat mig med att göra ett collage av några av de bilder jag tog under promenaden.




Nu ikväll har jag gjort ytterligare en sak till mitt dockhusprojekt. En behållare för rakblad får bli en tidskriftshållare. Jag har gjort små tidningar av en dagstidning. 



torsdag 10 oktober 2013

Dekorationen av krukor fortsätter

Mysfaktorn är på topp. När vi är i torpet eldar vi i kakelugnen, här hemma får de levande ljusen stå för hemtrevnaden. Jag gillar att det är mörkt när man ska sova och att det är mörkt när man vaknar. När solen skiner på morgonen blir uppvaknandet så brutalt.

Höstmys i torpet



Höstmys hemma
(min kamera i mobilen tar inte så bra inomhusbilder)

Vad är det då den nedre bilden föreställer? Jag har plockat in höstlöv i vackra färger från en stor lönn här i närheten. Löven har jag lagt i en del glycerol och två delar vatten. Glycerolen gör att löven bevaras bättre.














Nu är det full fart på min kruktillverkning. Eller rättare sagt, min dekoration av krukor. För tillfället har jag sju krukor på tork och tre stycken som är klara.


Ja, det var allt för denna gång. vi hörs snart igen.


onsdag 2 oktober 2013

Påstillverkning

I våras sådde jag frön av oregano. Det var en tacksam växt att odla, förstår inte varför jag aldrig gett mig på detta förut? Nåja, nu har jag gjort det i alla fall och ett par av plantorna har jag numera i köket i varsin kruka. Men den övriga oreganon då? Ja, den har jag plockat i små buketter, mitt på dagen när daggen försvunnit och solen värmt dem (för så har jag läst att man ska göra), knutit ihop dem och hängt dem för att torka i min pysselbod i torpet. Där är det glest mellan brädorna och mörkt i hörnen så det har tydligen varit en bra plats för torkning. Nu ska dessa torkade växter paketeras och efter lite googlande har jag fastnat för att förvara dem i papperspåsar. Det lär ska vara bra om nu oreganon, mot förmodan, inte är helt torr. Dessutom får jag då tillverka egna påsar i de papper jag själv väljer - vilken lycka!

Hur går jag då tillväga när jag tillverkar en påse? Jag har, som den icke ordningsamma människa jag är, inte lyckats hitta den mall jag hade till mitt bröllopspyssel. Istället använder jag en burk i lämplig storlek. Till dessa påsar har jag valt en burk med senapspulver.


Jag lindar in burken i det papper jag valt eller i ett vanligt, vitt papper och använder den som mall. Det sistnämnda är nog mest förnuftig men jag arbetar inte så. Jag kör direkt på det papper jag ska ha och sedan är det bara att hålla tummarna att det går vägen. Tänk på att göra ena sidan lite större så att papperet går omlott och det finns en bit att limma på. Jag gör små blyertsmarkeringar där jag sedan ska vika papperet, därefter tar jag ut burken och med en linjal och ett falsben (tror jag det heter) gör jag viklinjerna tydliga på den sida jag inte ska ha utåt på påsen.




 









Nu ska jag göra botten på påsen. Det papper jag valt var tjockt och svårt att vika snyggt, men huvudsaken är att det blir tätt (om jag inte vill ge bort den förstås, då får jag vara mera noggrann)



Här nedanför ser ni en påse jag redan gjort och den påsen som är under tillverkning och för tillfället ligger och väntar på att limmet ska torka. Alltså jag väntar, inte påsen. 



Sitter du nu och funderar på hur egentligen en påse ska tillverkas efter att ha läst min beskrivning? Ja då kan jag trösta dig med att det är inte dig det är fel på. Jag är inte så bra på att förklara helt enkelt. 

Ha det gott!
Eva