tisdag 16 juli 2013

Pengar = hälsa ?

I  Göteborgsposten idag kan vi läsa en artikel om att ohälsotalet skiljer sig åt i de olika stadsdelarna i Göteborg. I de välbärgade områdena är man friskare och dessutom tycks man där investera i sin hälsa. Statistiken visar att en majoritet av de som deltagit i Vasaloppet och Göteborgsvarvet har lång utbildning och hög lön. Jag antar att det är likadant i andra städer. Har du ett välbetalt jobb så kan du ha fritidsintressen som kostar en del. Är du arbetslös eller lågavlönad får du ägna dig åt promenader, det är i alla fall gratis.

Måste det vara så här? undrar jag. Kan vi jämna ut skillnaderna i samhället? Förmodligen är det lättare sagt än gjort eftersom vi har dessa klyftor. Jag tror att vi får tänka mer långsiktigt och se till att de barn som växer upp får med sig ett hälsotänk redan i förskolan.Lägg in mycket rörelse på schemat, fira födelsedagar med frukt istället för tårta, prata hälsa - det kan aldrig bli för mycket.
Gör motion och hälsa till något roligt och gör det tidigt. Hur barnens fritid än ser ut så har de i alla fall hälsosamma skoldagar.

När barnen går i förskolan tillbringar de mycket av sin tid utomhus. Någonstans tar dessa utomhusaktiviteter slut och oftast redan i första klass. Nu är man stor och ska bara röra sig på rasterna. Resten av tiden ska man helst sitta stilla och arbeta, förutom under idrottspassen.

Motion på schemat varje dag och varför inte ge skolungdomar gratis årskort till simhallen? Genom att investera i barnens hälsa kanske vi en dag lyckas minska klyftorna i samhället. Det ska inte behöva skilja 11 år i medellivslängd mellan Saltholmen och Angered, vilket det gör enligt artikeln i GP.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar