torsdag 2 maj 2013

Nya regler för resa med hund till Norge


Följande information är från SKK:s sida den 21 mars i år:
Från och med 1 maj gäller samma regler för införsel av hund från Sverige till Norge som för övriga EU-länder. Det innebär att avmaskning mot rävens dvärgbandmask måste utföras av veterinär och dokumenteras i hundens pass.
Att Norge ändrar reglerna för införsel av hund beror på att EU nu jämställer Sverige med övriga EU-länder eftersom rävens dvärgbandmask anses etablerad i landet. För hundägare som reser mellan Norge och Sverige innebär de nya reglerna att hunden måste vara id-märkt och ha ett hundpass där veterinären ska styrka behandling mot rävens dvärgbandmask. http://www.skk.se/nyheter/2013/3/nya-regler-for-hundresor-till-norge/



Min reflektion: När vi tidigare har besökt Norge med hund har jag förvånats över att jag som hundägare själv ska intyga att hunden varit avmaskad - gör verkligen alla det? Tidigare har det alltså gått att skriva ut intyget från nätet, själv ombesörja avmaskningen och alltså även skriva på intyget själv. Visst har det varit smidigt men man kan inte vara säker på att hunden verkligen är avmaskad. Nu blir det lite mer jobb för dig som hundägare och även en större kostnad inför Norgeresan. Men å andra sidan så har norrmännen förstått att reglerna behövdes skärpas till för att, så långt det är möjligt, förhindra dvärgbandmaskens intåg i landet. 
Det är beklagligt att vi fått in denna parasit. Det känns inte längre lockande att ta en näve blåbär och stoppa direkt in i munnen längre eftersom dvärgbandmasken kan vara farlig för oss människor. Enligt smittskyddsinstitutet är dock risken inte så stor att människan smittas.

2 kommentarer:

  1. Bra att veta. Observera att detta gäller även för katter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och för iller, vill jag minnas. Tack för ditt inlägg.

      Radera